Soya fasulyesi geviş gelen hayvanlar için iyi bir protein ve enerji tasarrufudur.
Besin değeri
Soya fasulyesi bitkileri yüksek ME içeriğine (16 MJ/kg KM; sahiptir. Ayrıca yüksek in vitro ve in vivo sindirilebilirliğe (ortalama %88 ) sahiptirler. Çiğ soya fasulyesinin proteini işkembede hızla parçalanır, böylece metabolize edilebilir protein içeriği 90 g/kg KM'yi geçmez.
Metabolize edilebilir protein içeriği, kavrulmuş ve pul pul dökülmüş tohumlar için 170 g/kg KM'ye ve ekstrüde edilmiş veya formaldehitle işlenmiş tohumlar için 250 g/kg KM'ye ulaşılabilir. Bu işlemler, lipit fraksiyonunu rumen hızından dolaylı olarak koruyarak, çoklu doymamış yağ asitlerinin (PUFA) daha yüksek bir hızda postruminal olarak iletilmesine olanak sağlar.
Süt inekleri için DM alımının %18'i tam soya fasulyesine dahil edilebilir. Daha yüksek seviyeler mevcuttur. Ancak soya fasulyesi büyük miktarda beslendiğinde, diyet yeterli miktarda A vitamini içermelidir.
Sığırlar için soya fasulyesi, işleme veya ısı şartlandırması olmadan bile mükemmel bir yemdir. Çiğ soya fasulyesi, gebeliğin orta ila geç geçişi ve ineklerine ulaşılabilir. Soya fasulyesi unu ve kabuklarıyla yapılan takviyeye kıyasla daha az kilo alımına neden olmalarına rağmen, çiğ soya fasulyesi üremesi, buzağı sütten kesme ağırlığını, yem alımını ve sindirimi etkilemez. Tam pelet diyetlerinde çiğ soya fasulyesi (%16,5) veya tatlı acı bakla tohumu (%20) alan düvelerle karşılaştırılabilir sonuçlar elde edilmiştir. Besi yeri kuzularında, izonitrojen, yüksek konsantre diyetlerde KM'nin %21'ine kadar çiğ soya fasulyesinin dahil edilmesi KM alımını azaltmış, ancak yem dönüşümünü, karkas verimini ve kuzu kesimlerini etkilememiş, böylece tatmin edici kuzu performansı sağlamıştır.