Mısır damıtma yan ürünleri (DDGS), mısır tanesinden nişastanın çıkarılmasının sonucudur ve diğer besinleri, özellikle protein, lif, çözünür şekerler ve yağı yoğunlaştırma eğilimindedir. Bu besin maddelerinin konsantrasyonları tahıldakinden 3 kat daha yüksektir.

Mısır damıtma yan ürünleri geviş getiren hayvanlar için yaygın bileşenlerdir. Kaba yem ve konsantre diyetinde DDGS, soya fasulyesi unu ve önemli miktarda tahıl gibi protein takviyelerinin çoğunun, hatta tamamının yerini alabilir. DDGS'nin tahıl tanelerine göre özel bir avantajı, enerjilerinin öncelikle kolayca sindirilebilen lif ve yağ olarak sağlanması nedeniyle, Rumen nişastası fermantasyonunun neden olduğu asidoz, laminit ve yağlı karaciğerin sıklığını ve şiddetini hafifletme eğiliminde olmalarıdır.

Mısır damıtıcı tahılı genellikle protein açısından zengindir. Yüksek proteinli DDG, %40'tan fazla DM proteini içerir.

Mısır damıtıcı tahılı değişken miktarlarda yağ içerir (%2-15).

Mısır tanesindeki parçalanabilir proteinlerin çoğu fermantasyon süreci sırasında parçalandığından, mısır DDGS'sindeki proteinler orijinal taneye göre daha yüksek bir baypas fraksiyonu içerir.

DDGS'nin ince bağırsakta görünen sindirilebilirliği (%90), soya fasulyesi unu ve yer fıstığı unu (%96) sindirilebilirliğinden daha düşük ve kolza tohumu unu (%82) ve pamuk tohumu unu (%81) sindirilebilirliğinden daha yüksek görünmektedir.

Süt sığırları için dengeli diyetler %25'e kadar DDGS içerebilir ve mikrobiyal protein sentezinde, süt üretiminde ve süt proteini veriminde artışla sonuçlanmıştır. Kural olarak, rasyona maksimum %20 (diyet KM) damıtıcı tahılı eklenmelidir. Daha yüksek seviyelerde, potansiyel lezzet ve aşırı protein tüketimi sorunları sıklıkla yaşansa da, diyetler düzgün bir şekilde formüle edildiğinde miktarlar %30'a yaklaşabilir.

Kurutulmuş DG, diyet yaklaşık %28 NDF ve %5 yağ asidi içerdiğinde süt inekleri için iyi bir enerji kaynağıdır. İnekler kontrol diyetiyle beslendiğinde olduğundan daha yüksek üretim gözlemlenmektedir. Mısır DGS'si sorgum DGS'sinden daha yüksek süt üretimiyle sonuçlanmıştır.

Beslenme Özellikleri

Beslenme Tabloları